Syarikat Ini Dik3cam Tawar Lembu RM30 Ribu Satu Bahagian Utk Ibadah “K0RB4N”..

Sebuah syarikat tempatan, Asia Harvest Agro menawarkan pakej k0rb4n lembu wagyu sempena Hari Raya Aidilahda yang mencecah RM29,999 bagi satu bahagian.

Menerusi laman sosial Facebook, syarikat terbabit telah mengeluarkan iklan bagi ibadah k0rb4n tersebut untuk tatapan umum.

Difahamkan lembu wagyu tersebut adalah dari baka Miyazaki dari Jepun.

Menurut pengarah urusan syarikat terbabit, walaupun menerima kec4man, pihaknya telah mendapatkan pandangan daripada pakar agama terlebih dahulu sebelum melancarkan program ini.

“Kali ini saya terpanggil untuk membuat lembu wagyu dan telah pun mendapatkan kelulusan daripada rumah semb3lih halal yang diiktiraf oleh Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) di Jepun.

Tujuan mereka 

“Tujuannya adalah menyediakan platform kepada orang yang berkemampuan berk0rb4n dengan lembu terbaik di dunia ini.

“Pertama sekali kec4man yang diterima apabila wargamaya mempertik4ikan tujuan sed3kah dan kenapa tidak melakukan penyemb3lihan biasa yang boleh mengorb4nkan lebih banyak lembu.

“Bagaimanapun, ada juga respon daripada orang kenamaan dan persatuan-persatuan yang ingin menyertai k0rb4n ini,” katanya kepada Astro Awani

Tambah Najib lagi, proses peny3mbelihan lembu wagyu seberat 800 kilogram (kg) ini akan dilakukan pada hari raya pertama hingga ketiga Aidiladha seterusnya dalam tempoh 10 hingga 15 hari akan diterbangkan ke tanah air.

Seekor lembu Wagyu tulen yang dagingnya bergred terbaik A5 biasanya akan memberikan blok daging seberat 360 kg.

Setiap peserta akan menerima 50 kg daging yang harga pasarannya mencecah RM50,000. Daging tersebut akan di hantar hingga ke rumah untuk pembeli edarkan sendiri kepada f4kir m1skin dan selebihnya dimasak untuk hidangan raya.

H1ghly priz3d Miyazaki Prefecture wagyu gets Chinese cuisine …

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata wargamaya terk3sima dengan harga yang dinyatakan dan meng3cam syarikat terbabit sebagai penunggang agama.

“Bersederhanalah tuan sekalian, tidakkah kamu berasa memb4zir dengan apa yang kamu lakukan. RM30,000 boleh dapat seribu ekor lembu. Buat saja dikawasan yang tinggi f4kir misk1n, kan itu lebih baik,” tulis seorang wargamaya.

“Duit banyak tu boleh beli lebih banyak lembu di Malaysia dan jumlah agihan daging k0rb4n dah tentu jauh lebih ramai. Bila si kapit4lis eksploitasi konsep ibadah k0rb4n untuk keuntungan, mcm ni la jadinya,” komen seorang wargamaya.

“Cadangan saya masakan sekali, jangan beri macam tu ja. Sebab wagyu ni bukan untuk masak kari,” cadang seorang wargamaya.

“Orang miskin ni asal ada benda nak makan je, mereka dah bersyukur. Saya dan rata-rata orang yang tak berkemampuan akan macam tu. Jadi kalau tujuan asal dia nak sasarkan orang misk1n fakir, baik k0rb4nkan lembu yang “normal’ sahaja. Lagi ramai orang akan merasa,” tegur seorang wargamaya.

“Teruskan berniaga, fokus kepada target pelanggan anda. Rata-rata yang meng3cam bukanlah target pelanggan. Orang yang beli 1 bahagian ini bernilai RM30k, orang yang mampu dan tak kisah juga untuk beli 30 ekor lembu untuk k0rb4n sekali. Saya percaya sebab ramai kawan jutawan yang dermawan walaupun reward diri sendiri tapi pasti akan reward orang sekali,” sokong seorang wargamaya.

“Islam mementingkan kesederhanaan walaupun mampu. Rasenye belum dengar lagi asn4f/f4kir cakap teringin nak makan DAGING WAGYU,” komen seorang wargamaya lagi.

Walaupun dik3cam hebat, syarikat ini menerima respon daripada orang kenamaan dan persatuan-persatuan yang ingin menyertai k0rb4n ini.

Kenapa Daging Wagyu mahal?

Jika anda mencari daging lembu yang terbaik di pasaran, anda mesti memilih 100% Fullblood Wagyu Beef. Ini merupakan baka 100% Wagyu asli tanpa dikacuk dengan baka lain.

Ciri ciri daging ini mempunyai tekstur marbling yang tinggi (lapisan lemak tak tepu di antara dagingnya), rasa yang penuh nikmat, dan khasiat kesihatan yang lebih baik berbanding daging daging yang lain. Oleh kerana kualiti ini yang tiada pada baka lembu lain, lembu ini diternak khas dan dikawal pemakanannya agar berkualiti tinggi dan harganya agak tingg1 berbanding daging komersial yang lain.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! Metro Kini

Sumber: GEMPAK

Be the first to comment on "Syarikat Ini Dik3cam Tawar Lembu RM30 Ribu Satu Bahagian Utk Ibadah “K0RB4N”.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*