Isu Mengh1na Dan Mengubah Jata Negara. Ini Tind4kan Yang Akan Diambil Oleh Kerajaan..

Individu yang dikaitkan dengan penerbitan sebuah buku yang did4kwa mengh1na Jata Negara tidak akan terlepas dari dik3nakan hukvman.

Kertas sias4tan kes itu telah dibuka selepas Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerima beberapa laporan berhubung tindakan tidak bert4nggungjawab individu terbabit.

Tindakan segera oleh polis itu selaras dengan arahan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin yang meminta PDRM untuk bertindak segera men4ngani kes itu.

Hamzah berkata kerajaan tidak akan berkompr0mi terhadap mana-mana pihak yang melakukan tindakan tidak patriotik dan bertanggungjawab dan boleh menc3tuskan kemar4han umum.

Beliau berkata perbuatan itu adalah bert3ntangan dengan Seksyen 3 (1)(a) Akta Lambang dan Nama (1963) yang memperuntukkan bahawa adalah menjadi kes4lahan bagi sesiapa yang men1ru lambang yang serupa lambang kerajaan Persekutuan, Jata Negara.

“Untuk itu, saya telah arahkan PDRM untuk sias4t dan ambil tindakan yang tegas dengan segera ke atas mereka yang terlibat.

“Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 5 Akta Lambang dan Nama (Menc3gah Penggunaan Tak Wajar) (Pindaan) 2016, Seksyen 4(1) Akta H4sutan 1948, Seksyen 233, Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 8 (1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Deputi Komisioner Mior Faridalathrash Wahid, berkata mereka yang terlibat dalam penghasilan buku itu termasuk penerbitnya akan dipanggil bagi membantu sias4tan.

Dengan paparan sebuah logo mirip Jata Negara yang diubah suai sebagai penghias muka hadapan, buku bertajuk ‘Rebirth: Reformasi, Resistance, And Hope In New Malaysia’ yang disunting oleh penulis Kean Wong itu mendapat kec4man selepas iklan mengenainya tukar di media sosial.

Lukisan mirip Jata Negara itu meletakkan seorang kanak-kanak berb0gel di atas bulan dan bintang serta mengubah suai bentuk dua ekor harim4u selain menambahkan bentuk seekor bu4ya di bahagian bawahnya.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! Metro Kini

Sumber: ROTIKAYA

Be the first to comment on "Isu Mengh1na Dan Mengubah Jata Negara. Ini Tind4kan Yang Akan Diambil Oleh Kerajaan.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*